Mine ugrožavaju više od pola miliona stanovnika BiH

Bogata baklava sa orasima: Originalan recept iz Bosne


Pripremite popularnu poslasticu na ovaj način, i ona će se bukvalno topiti u ustima, a gosti će tražiti još..
Nema ko ne voli baklavu!

Vole je i deca i odrasli, lako se sprema, može da stoji više dana u frižideru, a da se ne pokvari... Mnogo je razloga da napravite baklavu!
Ako niste sigurni koji recept da sledite, evo originalnog koji nam stiže iz srca Bosne, gde se trpeza na praznik, ali i običnim danima ne može zamisliti bez ovog slatkiša!

Sastojci: 1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu, 900 g mlevenih oraha, 100 g krupno seckanih oraha, 150 g šećera, 250 g putera i 100 ml ulja.

Za agdu (preliv): 1 kg šećera, voda i limun.

Priprema: Pripremiti preliv - sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuvajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne sme da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuvan preliv dodajte limun isečen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi pre nego što se njime prelije baklava.
Iseći kore po meri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri, paziti da ne promeni boju i promešati ga s uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem (neka ova smesa bude topla, to će dati hrskavost kori), pa na prve tri kore staviti sve seckane orahe. Preko staviti dve kore, pa namazati smesom od putera i ulja (možete smesu da stavite i na svaku koru), pa posutu mlevene orahe, koje ste prethodno pomešali sa 150 grama šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

Na kraju, baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom,osim poslednje.
Pre sečenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom secite u oblik dijamanta.


Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svetlo smeđu boju, a onda45 minuta sušite na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrite jealuminijskom folijom i nastavite da pečete.


Comments