Mine ugrožavaju više od pola miliona stanovnika BiH

Pita od blitve i sira na neki posve drugačiji način

Za pripremu tijesta trebat će vam: 
550 g brašna voda 
2 žlice ulja
1 žlica suhog kvasca


Za nadjev vam je potrebno: 800 g blitve 
500 g svježeg sira 
4 kom jaja 
sol 
1 žlica maslinovog ulja 
4 žlice kiselog vrhnja 

Priprema: Pomiješajte sve sastojke za tijesto i dobro ga razradite rukama. Nakon toga zarolajte smjesu u kuglu, spremite u posudu i prekrijte prozirnom folijom, ostavite sa strane.

 Očistite i operite blitvu pa je izrežite na trakice i stavite na kuhinjski papir da se upije višak tekućine. 
U loncu ugrijte maslinovo ulje pa dodajte blitvu.
 Sve dobro posolite i promiješajte te stavite na umjerenu vatru. 
Pržite dok blitva ne uvene pa sve ocijedite i pomiješajte sa svježim sirom, jajima i vrhnjem. 
Tijesto podijelite na pola pa razvaljajte dvije polovice na jednake dijelove. Jedan dio tijesta stavite na dno kalupa koji ste najprije premazali maslacem.
 Na podlogu od tijesta stavite nadjev od sira, vrhnja, jaja i blitve.
 Prekrijte drugim tijestom.
 Po površini izbodite rupe.
 Premažite otopljenim maslacem i žumanjkom.
 Pecite na 200 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

Comments