- Get link
- X
- Other Apps
- Get link
- X
- Other Apps
Brze pogačice ne zovu se bez razloga ‘brze’ jer one to doista jesu u svakom pogledu – brzo se umijese, brzo naprave, brzo ispeku i još brže pojedu 😀 Ovo su ustvari jedne jako fine pogačice koje ćete, sigurna sam, zavoljeti na prvi pogled, a teksturom i izgledom neodoljivo podsjećaju na pogačice sa čvarcima, no priprema im je daleko jednostavnija i to iz razloga jer se ovo pecivo radi bez kvasca. Kako bi se pogačice lijepo digle i bile prhke potreban im je naravno maslac ili margarin i prašak za pecivo, a svoju ulogu u savršenom okusu ovih pogačica odigrali su još i sir trapist i u ovom slučaju kulenova seka 😉 Ako niste ljubitelji kobasica i kulena i sličnih proizvoda, u pogačice slobodno ubacite sitno sjeckane čvarke ili slaninu (pancetu). Bitno je samo da sadržaj pogačica bude sitno sjeckan i dobro raspoređen unutar tijesta, jer će se jedino tako postići taj slojeviti i prhki izgled pogačica. Uz ove brze pogačice najbolje paše domaće kiselo vrhnje sa malo vlasca ili pak sitni zrnati sir koji možete poslužiti u malim zdjelicama uz pogačice. Brze pogačice stoga su idealan snack za bilo kakva druženja, gledanja tekme, ćaskanja u dobrom društvu, mogu poslužiti kao odlična večera, a provjereno su dobre i hladne drugog dana za doručak 😉 Probajte pod hitno ove jednostavne i brze pogačice i uvjerite se zašto smo se i ja i moji klinci zaljubili u njih na prvi gric.
Brze pogačice
POTREBNO:
- 320 g brašna
- 110 g maslaca (ili margarina)
- 80 g kulena (ili pancete, kobasice, čvaraka…)
- 150 g sira trapista
- 1 prašak za pecivo
- 2 žličice soli
- 200 ml mlijeka
PRIPREMA:
- Pomiješati u većoj posudi brašno, prašak za pecvivo, sol i margarin. Rukama najprije napraviti mrvice. Tada dodati sitno sjeckanu kobasicu ili kulen i naribani sir, doliti mlijeko pa uz pomoć miksera sa spiralama umijesiti kompaktno tijesto. Istresti tada tijesto na radnu površinu posipanu brapnom, umijesiti još jednom rukama kako bi postalo glatko.
- Dobiveno tijesto odmah razvaljati u pravokutnik debljine cca 1 cm,izrezati cijelu površinu na rombove (ili kvadratiće ili krugove, kako vam drago), svaki komadić površinski zarezati na par mjesta pa sagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima.
- Ne morate raditi velike razmake između komada jer se neće jako povećati u širinu. Premazati pogačice razmućenim jajaetom pa peći u pećnici na 180ºC 15-18 minuta. Pogačice su gotove kad dobiju lijepu zlaćanu boju.
- Poslužiti tople ili hladne uz prilog po želji (kiselo vrhnje, sir, ajvar..) ili bez njega. Dobar tek!
- Get link
- X
- Other Apps
Comments
Post a Comment