Mine ugrožavaju više od pola miliona stanovnika BiH

Fine kiflice bez kvasca

Da se peciva i kiflice mogu napraviti i bez kvasca, poznata je stvar i možda vam ne bih ni pisala o tome da nisam bila toliko uzbuđena oko spravljanja tih kiflica. I to ne bez razloga, jer naime, ovo vam je dragi moji prvo jelo koje sam spremila na novoj adresi u novoj pećnici nakon preseljenja. Pa, ako ste možda primjetili kako sam u zadnjih mjesec i nešto dana slabije objavljivala tekstove i recepte, to vam je bilo zato što smo se selili i nisam stigla doslovce ništa osim letimično na kraju dana baciti pogled  na računalo. I eto, poslu oko selidbe je konačno došao kraj (nismo mjenjali grad, samo ulicu ali posla oko svega svejedno preko glave 😉 ) i sad sam konačno došla na svoje 😀 Kuhinja u pogonu, svi aparati rade, suđe u ormarima, povrće u fridgu, voće također, klinci oduševljeni svime i pomažu stalno nešto a ja….ja konačno imam volje kuhati i to kuhaaaati, ono, s osmjehom na licu i ritmom u nogama i tisuću i jednom idejom u glavi 😀 No, gdje smo stali, na kiflicama nekim jelte…pa ovako…ove su kiflice nastale kao kiflice bez kvasca iz očitog razloga: nedostatak kvasca u novoj kući :)) No, kako sam baš tad htjela ispeći nešto u novoizribanoj pećnici i provjeriti da li uopće radi, umućkali smo ja i moj Bruno ove kiflice: malo praška za pecivo, malo kiselog vrhnja, i mic po mic, na mikro radnoj površini veličine malo većeg laptopa nastale su predivno mekane, mirisne i do bola ukusne kiflice koje smo napunili s čim smo stigli: neke sa sirom i salamom, neke s pekmezom. Uglavnom, nestrpljenju oko kiflica i toga kako će ispasti nije bilo kraja, pa smo tako i ja i Bruno pročučali kraj pećnice gledajući ih kako se fino dižu i postaju sve rumenije, zaključivši kako je ova pećnica baš kul i kako će iz nje izaći još puno finih stvari 😉  Pozivamo zato i vas da i dalje budete uz ReciPeci te svjedočite zajedno s nama sve boljim, neobičnijim i jednostavnijim jelima i ReciPeci kuhinje.

Potrebno:
  • 70 dkg brašna
  • 2 žličice soli
  • 1,5 žličica šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 mala sirna namaza
  • 2 dl mlijeka
  • 1 sl ulja
  • 2 dl jogurta
  • 1 jaje
Priprema:
  1. Promiješati u većoj posudi brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodati sirni namaz i jaje, pa uz postepeno miješanje mikserom sa spiralama ili sa nastavkom za tijesto, dodavati ostale mokre sastojke. Dobiti ćete dosta mekano i ljepljivo tijesto.
  2. Sada tijesto istresti na dobro pobrašnjenu radnu površinu, pobrašniti si i ruke pa ga kratko premijesiti rukama i podijeliti na 4 podjednaka komada. Svaki komad odmah razvaljavati u okrugli mlinac cca 3-4 mm debljine, rezati na 8 trokuta, po želji filati nadjevom od salame i sira ili pekmeza, zarolati u male kiflice i slagati u lim na pepir za pečenje. Premazati ih razmućenim jajetom.
  3. Peći u pećnici na 180ºC 20 minuta.
  4. Poslužiti vruće i paziti da se ne opeče jezik 😉
Dobar tek!

Comments