Mine ugrožavaju više od pola miliona stanovnika BiH

Kuglof po bakinom receptu: Mramorni venac

Potrebno je:
4 jaja
300 g mekog brašna
300 g šećera
2 vanilin šećera
narednada korica 1 limuna
120 g margarina sobne temperature
1 prašak za pecivo
10 kašika mleka
3 kašike ulja
2 kašike kakaa
2 kašike ruma
Priprema
Belanca izmiksajte u čvrsti sneg. Margarin izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte žumanca i limunovu koru.
U smesu sa žumancima, uz stalno mešanje, postupno dodajte mleko i ulje. Na kraju lagano umešajte brašno i prašak za pecivo.
Dobijenoj smesi dodajte prethodno pripremljeni sneg od belanaca.
Odvojite 1/3 smese i lagano umešajte kakao i rum. Kakao prosejte kako ne bi imali neželjene grudvice. U ovoj fazi, ukoliko želite, u svetlu smesu možete dodati i 50 g suvog grožđa.
U dobro podmazan i pobrašnjen kalup za mramorni kolač stavljajte red žutog, red smeđeg fila.
Kolač pecite na temperaturi od 180 °C 40-45 minuta.
Pečeni i ohlađeni mramorni vienac možete posuti šećerom u prahu ili ga preliti čokoladnom glazurom.

Comments