Mine ugrožavaju više od pola miliona stanovnika BiH

Kuglof sa jabukama i orasima

Potrebno je:
Smesa za kuglof:
385 g mekog brašna
½ praška za pecivo
prstohvat soli
1 ½ kašičica cimeta
3 jaja
380 g šećera
2 vanilin šećera
240 ml ulja
250 g narendanih jabuka
70 g seckanih oraha
Šećerna glazura:
3 kašike šećera u prahu
1 kašika arome vanile
prstohvat soli
2-3 kašike slatke pavlake
Priprema
Orahe krupno naseckajte, a jabuke krupno narendajte. U posudi pomešajte suve sastojke – brašno, prašak za pecivo, so i cimet.
Jaja penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje.
Postupno dodajte suve sastojke i mešajte smesu na najmanjoj brzini dok ne dobijete gusto testo bez grudvica. Dodajte orahe i jabuke pa varjačom sve dobro izmešajte.
Pripremljenu smesu naspite u podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof.
Kuglof pecite 50-60 minuta na temperaturi od 170 °C. Čačkalicom proverite da li je testo pečeno. Ohlađeni kuglof prelijte sa malo šećerne glazure i posipajte seckanim orasima.
Šećernu glazuru pripremite tako što šećer u prahu pomešate s prstohvatom soli i aromom vanile. Slatku pavlaku dodajte po potrebi dok ne dobijete gustu, ali ipak dovoljno tečnu smesu kojom ćete preliti kolač.

Comments