Mine ugrožavaju više od pola miliona stanovnika BiH

Neodoljiva pita od čokolade (RECEPT)

Pita kakvu odavno niste probali...
Potrebno vam je:
Za testo: 
160 g maslaca 
45 g šećera u prahu 
1 žumance
180 g pšeničnog brašna 
1 kašika kisele pavlake
Za nadev:
320 g tamne čokolade  
150 ml mleka 
250 ml slatke pavlake 
50 g meda
2 jaja 
Priprema
1. Pomešajte maslac sa šećerom i mutite dok se šećer ne istopi.
2. Dodajte žumance i dobro izmešajte. Dodajte polovinu količine brašna i mutite dok smesa ne postane mrvičasta, a zatim dodajte ostatak brašna i pavlake i promešajte dok se testo ne skupi u kompaktnu masu. 
3. Napravite disk od testa, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2 sata. 
4. Lagano posipajte radnu ploču brašnom i razvaljajte testo na oko 3 mm debljine (testo mora biti što tanje). 
5. Obložite jedan kalup za pite, po mogućnosti s dnom koje se može izvaditi, promera 24-26 cm i stavite u frizer na 30 minuta (to će sprečiti da se testo skupi tokom pečenja). 
6. Zagrejte rernu na 180°C. Izvadite pripremljeni kalup iz frižidera, stavite na lim obložen masnim papirom i pecite, bez nadeva, 15-25 min (zavisno od veličine) dok ne dobije lepu zlatnu boju.
7. Povremeno pogledajte tokom pečenja da testo nije "nadulo". U slučaju da jeste, bocnite naduvani deo čačkalicom. Ostavite da se hladi na rešetki. Smanjite jačinu temperature na 130°C.
Priprema nadeva:
8. Naseckajte čokoladu i stavite u jednu posudu.
9. Stavite mleko i pavlaku na vatru, zagrejte do vrenja.
10. Prelijte preko čokolade. Dobro promešajte dok se sva čokolada ne rastopi i smesa ne postane glatka.
11. Utucite jaja.
12. Prelijte čokoladnu smesu preko razmućenih (netučenih) jaja, mešajući.
13. Ulijte smesu u pečeno testo i pecite na 130°C. Pecite oko 35 - 40 minuta, dok se nadev ne počne zgušnjavati, ali da ostane mekan u sredini.

Comments