Mine ugrožavaju više od pola miliona stanovnika BiH

Quesadilla s piletinom na ReciPeci način

Meksička je kuhinja kod nas doma često na jelovniku ponajviše u vidu tortilja i burritosa, no otkrivši quesadilla s piletinom, pronašli smo novo No.1 meksičko jelo. Gotovo sva tipično meksička jela, barem ona širim masama poznata, podrazumijevaju tortilju. Suhu palačinku koja sama po sebi i nije neki kulinarski domet. Ali zato kada se napuni finim nadjevom postaje kraljica svakog stola.
Upravo o nadjevu ovisi koliko će jelo biti fino ili manje fino. A taj se nadjev može u tortilju stavljati na različite načine te upravo on čini razliku između meksičkih jela. Tako ćete npr. burrito napraviti ako u tortilju zamotate nadjev od mljevenog mesa i povrća, a tortilju zatvorite sa obje strane. Enchilada je kukuruzna tortilja punjena komadićima mesa, povrća i sira koja se zapeče sa preljevom od kiselog vrhnja. Taco se puni mljevenim mesom uz obilje salate tako da se tortilja samo presavine po sredini u oblik polumjeseca. I što je onda quesadilla pitate se?
Quesadilla se radi najčešće od kukuruzne tortilje koja se puni nadjevom od sjeckanog mesa i povrća uz kakav crveni umak. Sir je neizostavan dodatak ovom jelu koje se nakon što se tortilja preklopi i sakrije nadjev, još kratko zapeče kako bi se sir lijepo otopio, a tortilja postala hrskava izvana. Quesadilla je jako zgodna kao finger food jelo jer se lijepo može izrezati na trokute i dekorativno poslužiti.
Nedavno  sam imala priliku pojesti jedno fast food jelo izgledom slično quesadilli, ali je nadjev bio sa savršeno sočnom pohanom piletinom. Upravo taj ‘pohung’, začinjen i spicy podario je toj piletini ono nešto. Svidjelo mi se jako  pa sam pokušala kod kuće napraviti svoju inačicu toga. I ispalo je fenomenalno! Quesadilla s piletinom na ReciPeci način 😉 Kod ove je piletine bitno da bude sočna iznutra, a jaaako hrskava izvana nakon prženja u ulju. Sočnost se postiže mariniranjem u mlijeku i jogurtu, a hsrakovst će joj dati čak troduplo umakanje u smjesu od jaja i mlijeka i začinjeno brašno. Pitate se kako? Pa evo ovako….Probajte što prije i neće vam biti žao!

Quesadilla s piletinom

POTREBNO:
  • 400 g pilećeg filea
  • 8 komada tortilja
  • 200 g sira trapista
Za mariniranje mesa:
  • 300 ml mlijeka
  • 200 ml jogurta
  • 2 žlice balsamico octa (a može i bez njega)
  • sol, papar
Za paniranje:
  • 3 šalice oštrog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica češnjaka u granulama
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 1 žličica mljevenog chilija
  • 1/2 pileće kocke za juhu
  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka
Za BBQ umak:
  • 200 ml soka od rajčice
  • 3 žlice ketchupa
  • 1 luk
  • 4 žlice šećera
  • sol
  • 2 žlice senfa
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 1 žličica slatke mljevene crvene paprike

PRIPREMA:

  1. Meso narezati na tanje odreske pa ga uroniti u mješavinu mlijeka, jogurta i balsamico octa. Posoliti prstohvatom soli i ostaviti u marinadi najmanje 2 sata. Mlijeko i kiselina iz jogurta i balsamico octa omekašti će meso i dati mu potrebnu sočnost 😉
  2. Za BBQ umak pržiti sitno sjeckan luk na malo maslinovog ulja sa šećerom. Miješati par minuta dok šećer ne potamni, a luk postane mekan. Dodati tada rajčicu, ketchup i senf, pa uz povremeno miješanje kuhati 15-tak minuta. Potom usitniti sve štapnim mikserom. Ako napravite više ovog umaka možete ga ohladiti i pospremiti u staklenkama u hladnjak za drugi put 😉 Igrajte se okusima. Slobodno u ovaj umak dodajte ono što vam paše. Ako ne volite ljute izbacite ono što je ljuto. Ako volite više ljuto, dodajte mu nešto vatreno, chili npr. O vama ovisi kakav ćete umak napraviti 😉
  3. Za paniranje pomiješati jaja sa mlijekom. Za suhu panadu pomiješati sve suhe sastoje. Dodati nakon toga izmrvljenu kocku za juhu pa ju prstima utrljati u brašno. Postupak sličan kao kad mrvite maslac sa brašnom da biste dobili one sitne mrvice.
  4. Meso izvaditi iz marinade, umakati u začinjeno brašno, potom u jaja s mlijekom, pa ponovo u začinjeno brašno, i tako još jednom. Utapkati prstima panadu sa svih strana. Pržiti panirano meso u dubokom ulju sa obje strane. Pečeno ocijediti od masnoće na papirnom ubrusu.
  5. Pohano meso nasjeckati na komadiće ili trakice, slagati ga na polovicu tortilje, preliti sa malo umaka, dodati naribani sir, preklopiti pa kratko zapeči na električnom roštilju ili tavi.
  6. Poslužiti rezano na trokute. Dobar tek!

Comments